Coronaproblematie

7 april 2020

Beste sportvrienden

Afgelopen vrijdag vergaderde het USPE Executive Committee via videoconferentie. Ons antwoord op de Cofidis-19 crisis stond vanzelfsprekend hoog op de agenda.

De USPE wil in de eerste plaats de gezondheid van de atleten, hun begeleiders, de organisatoren en de toeschouwers beschermen.

De USPE zal in nauw overleg met de nationale organisatoren opvolgen en evalueren of in 2020 geplande Europese kampioenschappen kunnen doorgaan in veilige omstandigheden en zonder reisbeperkingen. De nationale organisatoren beschikken in principe over een goede kijk op de binnenlandse situatie. Deze situatie evolueert ook vaak snel, zoals we uit de recente gebeurtenissen in binnen- en buitenland kunnen afleiden.

De USPE wil tenslotte als een verantwoordelijke politiesportorganisatie ook rekening houden met de belangrijke handhavingstaak van de politie waardoor capaciteit een nog schaarser goed wordt.

Rekening houdende met deze criteria zal de USPE stap voor stap beslissen over de impact van de Covid-19 crisis op de USPE sportkalender voor 2020. Dit zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de USPE sportkalender 2021 en 2022.

De USPE wil de nationale politiesportbonden en de organisatoren tijdig inlichten om nutteloze kosten te vermijden.

Beslissingen over de geplande EK in 2020:

  • het EK voetbal dames gepland in juni werd reeds voorafgaand aan de vergadering van het Executive Committee op verzoek van de Noorse organisatoren uitgesteld. De Noren onderzoeken of dit volgend jaar kan doorgaan.
  • het EK basketbal dames gepland in juli zal waarschijnlijk uitgesteld worden. Op verzoek van de Engelse organisatoren zal eind april de beslissing gecommuniceerd worden. In geval van een uitstel (wat zeer plausibel is) zal Police Sport UK onderzoeken of dit EK volgend jaar kan doorgaan.
  • het EK wielrennen gepland in september in Zwitserland wordt nauw opgevolgd. De beslissing over het al dan niet doorgaan zal uiterlijk 3 maanden vooraf genomen worden. In geval van uitstel zal een nieuwe plaats op de sportkalender voor 2021 gezocht worden.
  • hetzelfde geldt voor het EK cross country gepland in oktober in Wit-Rusland en het EK worstelen gepland in oktober in Noord-Macedonië.
  • dit geldt tenslotte ook voor het 39e USPE congres gepland in november in Wenen.

Dit betekent voor de BPSB dat de voorbereiding van de EK wielrennen en cross country kunnen doorgaan (binnen de huidige voorzorgsmaatregelen). Met het boeken van de verplaatsingen dient gewacht op het eventuele groen licht (circa 3 maand vooraf).

Het is onzeker of de USPE sportkalender voor 2021 en 2022 overeind blijft. De USPE zal gaandeweg beslissen welke EK behouden blijven of doorschuiven om een overaanbod van EK te vermijden. Na de gezondheidscrisis wordt immers ook een budgettaire crisis verwacht.

De USPE besliste om de loting voor het EK basketbal heren gepland in 2021 in Frankrijk uit te stellen tot augustus. Er zijn momenteel 9 ploegen ingeschreven. IJsland onderzoekt nog of het zijn inschrijving kan behouden. Indien IJsland zich terugtrekt, zijn de 8 teams rechtstreeks geplaatst voor de eindronde.

De USPE besliste eveneens om de loting voor het EK volleybal heren gepland in 2021 in Italië uit te stellen tot augustus. Er zijn momenteel 12 ploegen ingeschreven (exclusief regerend kampioen Bulgarije). Hier zullen zeker voorrondes gespeeld worden om de 8 ploegen voor de eindronde aan te duiden.

De USPE zal dit jaar bepalen of het EK basketbal heren en het EK volleybal heren effectief zullen doorgaan in 2021. Een uitstel naar 2022 behoort tot de mogelijke scenario’s.

Ik volg dit nauw op met de Secretaris-generaal van de USPE en hou jullie op de hoogte.

Met sportieve groeten,

Luc Smeyers
Voorzitter BPSB-FSPB en USPE